Bichon Havanais: Alt Du Behøver At Vide Om Den Lille Selskabshund Fra Havana
Billede: PixabayMentaliet
En bichon havanais, også kaldet en havaneser, er en livlig og ikke særligt stor selskabs- og familiehund. Den er kendetegnet ved at være elskelig, hengiven og vil meget gerne lege med familiens børn. Havaneseren har et yderst charmerende væsen, som ofte viser sig ved, at den finder på sjove narrestreger. Det er en meget opmærksom hund og alarmerer om alt uvant. Bichon havanais’ lange pels kræver en betydelig indsats med børste og kam, men mere om det senere.
Behov
En bichon havanais et stort behov for nærhed og social kontakt med familien. Derfor trives den ikke særlig godt med at være alene mange timer ad gangen. Den elsker derimod friske gåture, både lange og korte, som kan fylde den med nye indtryk og positive oplevelser.
Tips og tricks til indlæring og håndtering
En havaneser bør fra den tidligste hvalpealder blive vænnet til den ret så omfattende pelspleje, der kræves for at holde den soigneret. Starter man tidligt, kan det pelsplejen blive en hyggelig stund hund og ejer imellem i stedet for en intens magtkamp. Typisk er bichon havanais meget lette at opdrage, da hunden er glad af sind og elsker kontakt samt opmærksomhed.
Højde
En bichon havanais er i forhold til racestandarden 23-27 cm høje, hvilket gælder for både han- og hunhunde. Man tolererer dog også havanesere i højden 21-29 cm.
Vægt
Idealvægten for en bichon havanais er 4,5 - 7,5 kg.
Farver
En havaneser er sjældent fuldstændig ensfarvet, men har typisk aftegninger i de følgende farver: hvid, fawn i alle afskygninger, sort, grå, havannabrun, tobaksbrun og rødbrun.
Aktivitetsniveau og handleradius
En bichon havanais er meget knyttet til sine ejere og af samme årsag strejfer den ikke omkring. Det er en meget lydhør hund, som helt generelt reagerer godt på anvisninger, også når den ikke er i snor. Havaneseren er en selskabshund og derfor er jagtinstinktet hos minimalt.
Pels og pleje
Hundens glatte eller bølgede, bløde og dejlige pels er cirka 12-18 cm lang, mens underulden er sparsom og kan helt mangle. Skal din bichon havanais udstilles, må pelsen må aldrig klippes, men hvis ikke, kan netop dette være en fordel. Pelsen skal børstes og plejes flittigt for ikke at filtre - gerne tyve minutter hver dag med specialbørster og silkebalsam. Til gengæld fælder en bichon havanais næsten slet ikke og tilhører af samme årsag det, som man kalder allergivenlige hunderacer.
Oprindelse
Bichon havanais stammer fra det vestlige middelhavsområde, nærmere bestemt langs de spanske og italienske kyster, hvor den er udviklet som race. Navnet, bichon havanais og havaneser, har den fået, fordi den formentlig er kommet tidligt til Cuba som selskabshunds for søfolk, som kom til landet langvejs fra. De nuttede, små og livligere hunde var efterspurgt af øens finere damer, så hunden blev ofte givet som en slags bestikkelse eller som handelsvare. Bichon havanais levede som race på Cuba til langt ind i 1900-tallet, indtil den kom til USA med cubanske flygtninge, og herfra blev den spredt ud over verden.
Hjemland
En bichon havanais har hjemland i det vestlige middelhavsområde.
Internationalt racenavn
Bichon Havanais.
Tak til cbdcreme.dk
Til ovenstående artikel har vi fået hjælp af de hundetosse folk, der står bag cbdcreme.dk. Hvis du ikke kender cbdcreme.dk, kan vi fortælle, at der er tale om en side, hvorpå du kan læse vidt og bredt om CBD-produkter.