Sådan Lærer Du At Spille Guitar

Billede: Canva

Der er mange gode grunde til at lære at spille på et instrument. Guitar er selvfølgelig en af de fedeste og mest udbredte instrumenter, og det er aldrig for sent at lære at spille på guitar.

Der er mange forskellige guitarer, hvor den klassiske akustiske guitar med seks strenge er den mest almindelige. Du kan finde en guitar i mange størrelser og med alt fra 4,7,8,10 eller 12 strenge, og det er selvfølgelig ikke lige nemt at lære at spille på dem alle.

Sådan lærer du at spille guitar

Mange tror det er svært at komme i gang, og ved slet ikke, hvor de skal starte. Det er dog meget simpelt at komme i gang, hvis du blot gider at investere penge i en billig guitar og cirka 10 minutter hver dag. Mere kræver det faktisk ikke, og det tager ikke lang tid, før du kan spille gode sange der faktisk også lyder godt.

Dengang jeg lærte at spille, var det med hjælp fra et VHS bånd, hvor der var 90 minutters guitarundervisning på, samt gamle bøger, hvor du kunne se akkorder. Internettet er blevet fyldt med gratis instruktionsvideoer på YouTube, og du kan finde alverdens akkorder med en hurtig søgning.

#Vælg guitar

Det første du skal gøre er at vælge en guitar. For det første skal du vælge en, som du selv synes er sej og som passer til den genre du gerne vil lære at spille. Den behøver ikke at være dyr, og man kan faktisk finde mange gode guitarer til en prisklasse på 500-1000 kroner, hvis man kigger på køb- og salg grupper på nettet.

Mange stopper hurtigt fordi at det gør ondt i fingrene fordi det gør ondt at trykke strengene ned i starten. Derfor kan man med fordel købe en spansk guitar eller en guitar med nylonstrenge.

Guitalele eller ukulele

Størrelsen skræmmer også nogle fra at starte. Hvis du ikke er særlig stor, eller hvis det er et barn som skal starte tidligt med guitar kan man starte med at spille guitalele eller ukulele.

Jeg har lært mange ved at spille på disse, hvor en guitalele er ligesom en guitar med seks strenge, men bare meget mindre. Det kan være lettere at sætte fingrene de rigtige steder, hvis man starter på denne, og man kan tage akkorderne på helt samme måde.

Ukulelen er blevet utrolig populær de seneste år, og hvis man fulgte med i dette år X-faktor, var der også mange af deltagerne der kom med dette instrument. Salget er boomet endnu mere efter denne sangkonkurrence, og det er faktisk et endnu lettere instrument at starte med, da det kun har fire strenge, og den er meget lille.

#6 strenge

En klassisk akustisk guitar har 6 strenge. Noget af det første du skal lære er, hvad de forskellige strenge “hedder” altså, hvilke toner de er stemt i. Man kan stemme sin guitar på flere forskellige måder, men den mest normale måde at stemme sin guitar på er i tonerne:

E, A, D, G, H/B, e

Før i tiden var det en god idé at investere i en tuner, når man skulle stemme sin guitar. Nu kan du blot downloade en app på din mobil, hvor du bare kan skrive guitar tuner, og der komme en masse gode apps frem, som kan stemme din guitar virkelig nemt.

#4 akkorder

Du kan lære at spille utrolig mange sange ved blot at lære 4 akkorder. Bandet Axis of Awesome lavede en video, hvor de præsentere utrolig mange store hits, som kan spilles med de samme fire akkorder. Her spillede de blandt andet:

 • Journey - Don’t Stop Believing
 • James Blunt - You’re Beautiful
 • The Black Eyed Peas - Where is the love
 • Alphaville - Forever Young
 • Jason Mraz - I’m Yours
 • Train - Hey, Soul Sisters
 • The Calling - Where You Will Go
 • Elton John - Can You Feel The Love Tonight
 • John Denver - TakeMe Home, Country Roads
 • The Beatles - Let it Be
 • Bob Marley - No Woman No Cry

Ja, listen kunne fortsætte i utallige af gode numre. Pointen er, at nogle af disse ovenstående sange alle er nogle som mange gerne vil spille, når de lære at spille på guitar. Hvordan finder man så akkorderne?

Du kan blot søge på en sang du gerne vil spille, og så skrive chords bagved det nummer du vil spille. Der kommer en masse hjemmesider, hvor du så kan trykke på sangen, og der står, hvilken akkord du skal spille over teksten til sangen.

Ofte kan du blot holde musen hen over selve akkorden, og der viser den så, hvor du skal sætte dine fingre. Både på hvilken streng samt i hvilke bånd, de skal sidde i.

Der er mange måder at starte med at spille guitar på, men man behøver altså ikke at betale dyre domme for en underviser eller en dyr guitar for at spille noget der lyder godt.

Så det er bare med at komme i gang. God fornøjelse med udfordringen. 

Tak for støtten

Tak til avXperten og deres fede gaming tastatur for støtten til dette indlæg. AvXperen er en gigantisk webshop some sælger alt hvad hjertet begærer når det gælder elektroniske gadgets, kabler og meget mere.

Relaterede nyheder