Hvordan Renser Man En Ismaskine?

Billede: Pixabay.com

Ismaskiner kan være utroligt brugbare, hvis man ønsker at være i stand til, at lave en lækker og cremet is, på egen hånd i sit private køkken. Det kan dog være vanskeligt, at skulle rense ismaskinen igen, når den er blevet brugt. Her får du et overblik over, hvordan du renser din ismaskine.

Hvordan renser man en ismaskine?

Hvis man er ejer af en ismaskine, kan det heller ikke komme bag på ret mange, at en ismaskine ligesom alle andre køkkenelementer kræver, at man holder den ren.

Små ismaskiner til privat forbrug

Dette lyder måske ikke som verdens mest besværlige opgave, og hvis man har en ismaskine til brug i et privat køkken, med en kapacitet på omkring 2 liter, er det heller ikke raketvidenskab, at rense sin ismaskine.

Dog skal de selvfølgelig gøres alligevel, men med så få elementer, kan de elementer af ismaskinen, som skal gøres rene let tages af, og rengøres. Ofte vil dette omhandle en skål, en paddel til omrøring, et låg, og evt. en isske til opsamling af isen, som skal tages af maskinen og gøres ren.

De fleste af disse elementer kan sagtens komme i opvaskemaskinen, men vær dog opmærksom på, at dette dog ikke er tilfældet ved alle ismaskiner.

Skulle der være kommet isrester, chokolade eller lignende på selve ismaskinen, kan denne nemt og enkelt gøres ren med en klud. Maskinen behøver ikke yderligere at skilles ad, da isen ikke kommer yderligere i kontakt med ismaskinen.

Større ismaskiner til professionelt forbrug

Driver man en restaurant, café, isbiks eller lignende, og derfor er i besiddelse af en noget større og kompliceret ismaskine, vil rengøringen af denne maskine selvfølgelig også være noget mere besværlig.

Fjern det resterende is

Først og fremmest fordi disse maskiner har noget større beholdere til is, men samtidig også fordi, at omrøringen af is sker inde i selve maskinen, og maskinen derfor skal skilles ad, hvis man skal rengøre alle elementerne.

Det man dog kan gøre er først og fremmest, at sørge for, at alt isen er løbet ud af maskinen. Man holder altså håndtaget nede, så alt isen løber direkte ud af maskinen.

Kør varm vand gennem beholderen

Når alt isen så er ude af beholderen, fylder du tanken over beholderen med varmt vand, hvorefter du lader det varme vand løbe igennem maskinen for, at få alle de resterende rester ud af maskinen.

Kør sæbevand gennem beholderen.

Når alt vandet så er ude af maskinen igen, fylder du igen tanken med varmt vand, denne gang tilsætter du dog sæbe, til det varme vand. Når tanken er fyldt med varmt sæbevand, lader du sæbevandet løbe igennem maskinen på samme måde, som du gjorde med vandet før.

Du kan med fordel tage en ren klud, og gøre tankene rene, mens sæbevandet stadig er i tankene, så du på den måde også får gjort tankene, skinnende rene.

Endnu en omgang varm vand

Når alt sæbevandet er ude af maskinen, hælder du igen varm vand, denne gang uden sæbe, op i tankene og lader dem køre igennem. På den måde fjerner du alle resterne af sæbevandet, hvilket ikke giver nogen specielt god smag i isen.

Det er vigtig, at du bliver ved med, at hælde varm vand igennem, til det kommer rent ud af beholderne, så du er sikker på, at du har fjernet alle sæberesterne fra tankene.

Rengøring af maskinens omrørings elementer

Når tankene og beholderne er renset igennem, er det blevet tid til, at rengøre de dele af maskinen, som rører isen rundt. Her skal vi først have dem ud af maskinen. Når det er ude af maskinen, kan du manuelt gøre dem rene, og derefter sætte dem tilbage i maskinen.

Herefter er du igen klar til, at lave frisk og lækker is, i din ismaskine.

Hvor ofte skal en ismaskine rengøres

Hvis man ikke får renset sin ismaskine ofte nok, kan det både være ekstremt sundhedsskadeligt for personen, som skal indtage isen, men selve maskinen kan også gå hen, og få en væsentlig kortere levetid, hvis ikke den holdes ren.

Derfor anbefales det, at en ismaskine rengøres så ofte som muligt, og hvis du har en ismaskine hjemme i dit private køkken, bør denne rengøres efter hver gang, at ismaskinen har været i brug. På den måde sikrer du, at den is du serverer næste gang, ikke er skadelig for hverken maskinen, eller den person, som skal spise isen.

Hvis du derimod har en større ismaskine til professionelt brug, f.eks. i din restaurant, café eller isbiks, er vi helt med på, at denne maskine ikke bare lige kan gøres rent så ofte, som mindre ismaskiner kan. Derfor anbefales det dog stadig, at sådanne ismaskine rengøres dagligt. Både for kundernes skyld, men også for levetiden af din ismaskine.

Det vil både give bedre kvalitet i din is, men samtidig også sikre, at du ikke skal investere i en ny ismaskine, fordi den gamle ikke levede så længe. Desuden er sådanne maskiner ikke ligefrem billigere, så jo længere levetid på maskinen, jo bedre.

Desuden ved man jo aldrig, hvornår sundhedsstyrelsen lige vælger, at komme et smut forbi for at se, om alting er som det skal være. Og dem har man ikke lyst til, at få en sur smiley fra. Det ville tværtimod være rigtig godt for forretningen, at være godkendt af sundhedsstyrelsen, både på image, men også for virksomhedens konkurrencemæssige position.

Tak til AvXperten
Til sidst skal der lyde et stort tak til AvXperten, der har støttet denne artikel. Hos AvXperten kan du blandt andet købe en super praktisk nøglefinder.

Relaterede nyheder