Hvordan bruger man en stempelkande?

Billede: Georgi Petrov
Hvordan bruger man en stempelkande?

Stempelkander er rigtig gode til, at lave en let, frisk og velsmagende kande kaffe. Denne artikel vil give en bedre indblik i, hvordan stempelkander bruges og, hvorfor det kan være en fordel at bruge stempelkander frem for f.eks. filterkaffe.

Hvordan bruger man en stempelkande?

Kaffe brygget på en stempelkande er en smule anderledes fra andet kaffe. Når man brygger kaffe på en stempelkande vil man nemlig opleve, at det ikke bare er det samme, som at smide pulver i et filter, hælde noget vand i beholderen og så trykke på en knap.

Ved brug af en stempelkande filtrerer man nemlig kaffen ved, at trykke stemplet på låget ned, når låget er sat på kanden, og man fjerner på den måde kaffe resterne og står tilbage med ren og filtreret kaffe.

Sådan laver man stempelkaffe

Når man laver kaffe på en stempelkande, skal man først have malet kaffebønnerne. Dette kan man gøre selv, hvis man har sin egen kaffekværn, ellers kan man købe friskkværnet kaffe.

Når man har sit friskkværnede kaffe, hælder man kaffepulveret ned i kanden, alt efter hvor stærk man vil have sin kaffe, kan man variere, hvor meget kaffepulver man vælger at hælde i kanden. En god tommelfingerregel er 28 gram kaffepulver til 0,5 liter vand.

Dernæst hældes vandet ned i kanden sammen med kaffepulveret. Vandet skal gerne have en temperatur på ca. 96-89 grader når det blandes med kaffepulveret.

Når vandet er hældt på kanden bør man vente 2-4 minutter, før man sætter låget på og presser stemplet ned, så smagen af kaffe får lov at trænge igennem, inden man fjerner kaffen fra vandet.

Når de 2-4 minutter er gået, kan man sætte låget på kanden og presse stemplet forsigtigt ned. Når man presser stemplet ned, fjerner man alle rester af de kværnede kaffebønner, som er blevet blandet med det varme vand, og man har nu kun kaffe tilbage. Man kan også sige, at man filtrer kaffen fra resterne af kaffebønnerne.

Efter man har filtreret kaffen, er den klar til at blive serveret, og når alt kaffen er ude af kanden, fjernes låget igen og man kan nemt skylle kaffe resterne ud af kanden og gøre den ren.

Hvorfor vælge stempelkaffe frem for filterkaffe

Det er svært at sige om den ene form for kaffe er bedre end den anden, det vil nok et langt stykke hen af vejen være en vurderingssag. Men der kan være forskellige fordele og ulemper ved, at brygge stempelkaffe, frem for filterkaffe på en kaffemaskine

Filterkaffe

At brygge filterkaffe på en kaffemaskine er forholdsvist let og ubesværligt, og derfor også en befrielse om morgenen. Det eneste det kræver er, at man putter lidt kaffepulver i filteret, vand i tanken og så tænder for kaffemaskinen. På den måde er man også forholdsvist sikker på, at man ender ud med at kaffen smager ens hver gang, så længe man doserer kaffen på samme måde.

Rengøring

Derudover er der ikke det helt store rengøringsarbejde i, at skulle gøre kanden eller maskinen ren efter, at man har drukket sin kaffe. Man skal sådan set bare huske at smide det brugte filter ud, og så eventuelt skylle den kande man har haft kaffen i, så kaffe resterne ikke størkner i kanden.

Større mængder kaffe

En anden fordel ved filterkaffe er, at det er væsentligt lettere, at lave kaffe til flere personer ad gangen, da en kaffemaskine rigtig ofte vil kunne producere mere kaffe af gangen, end en stempelkande. Dette vil selvfølgelig klart være fordelagtigt, hvis man f.eks. har gæster på besøg, og skal byde dem alle kaffe på en gang.

Stempelkaffe

Når det kommer til stempelkaffe, kan processen når man skal lave kaffen være lidt mere besværlig, specielt hvis man først skal til, at kværne kaffebønnerne.

tid

Det kan nemlig både være mere tålmodighedskrævende at fremstille en kande stempelkaffe, men man skal også huske på, at en stempelkande kræver, at man gør den ren efter brug, da alle kafferester bliver filtreret i bunden af kanden, og når der ikke er mere kaffe tilbage i kanden, er der altså stadig kafferester i bunden af kanden, og sommetider også i filteret, som presser kaffen ned i kanden.

Smagen

Smagen spiller uden tvivl en rigtig stor rolle, og her viser stempelkaffe sig altså fra sin gode side.

Når man brygger en kande stempelkaffe, er man nemlig med gennem hele processen og kan derfor bedre bestemme, hvor længe kaffen skal trække inden man filtrerer den, og så videre.

Når man laver stempelkaffe bliver kaffen desuden også blandet meget bedre med kaffepulveret, end tilfældet er ved filterkaffe, hvilket er med til, at give stempelkaffen en dybere og mere fyldig smag.

Dette sker ved, at kaffen og vandet er i langt bedre kontakt når man laver stempelkaffe, end tilfældet er når man laver filterkaffe, hvor vandet løber gennem kaffepulveret og filteret, og på den måde trækker kaffen ud.

Hyggen ved stempelkaffe

Mange kaffeelskere ser stempelkaffe, som en mere hyggelig måde at lave kaffe på.

Dette kommer af, at når man laver kaffen får en større fornemmelse af, rent faktisk selv at brygge kaffen, hvorimod denne fornemmelse måske står lidt i skyggen af maskinen, hvis man vælger at lave filterkaffe.

Stempelkaffe bruges også på rigtig mange caféer og restauranter, nemlig fordi, at mange mener at det er væsentligt hyggeligere at sidde med en stempelkande kaffe, frem for en termokande filterkaffe, men selvfølgelig også, at der er mere fylde og dybde i smagen af stempelkaffe, frem for filterkaffe.

Tak til Net2Kompagniet

Vi takker Net2Kompagniet for deres støtte i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel. Hos Net2kompagniet kan du købe alverdens kvalitets vinduer.

Relaterede nyheder