Hvordan Bruger Man En Sous Vide Stav?

Billede: Pixabay.com

Sous Vide staven er en ny og smart opfindelse, som virkelig tager oplevelsen i køkkenet til et helt nyt niveau. Jeg vil nu derfor i denne artikel give en forståelse for, hvordan en Sous Vide stav fungerer, så det bliver let forståeligt for alle.

Så hvordan bruger man en Sous Vide stav?

Hvis du f.eks ønsker at tilberede en entrecote steak eller lignende, ved hjælp af en Sous Vide stav, skal du først være sikker på, at du er i besiddelse af en vakuumpakker. Dette er vigtigt, da bøffen skal vakuumpakkes, inden den sættes ned i gryden.

Tilberedning

Måden man så tilbereder den på er, at man først vakuumpakker bøffen i en vakuumpose. Derefter finder man en gryde frem, hælder tilstrækkeligt med vand i den, og her kommer Sous Vide staven så i spil.

Du skal nemlig nu placere staven nede i gryden, med håndtagets retning op af gryden, og stål enheden nede i gryden. Derefter indtaster du den ønskede temperatur på vandet, samt den tid bøffen skal tilberedes i, nede i gryden. Når vandet i gryden så har den ønskede temperatur, ændres denne ikke.

Skal du bruge en ny Sousvide stav? Så anbefaler vi at købe på SousVide.dk, klik her for at læse mere.

Sous Vide staven sikrer, at vandets temperatur forbliver den samme, gennem hele tilberedningen.

Når tiden så er gået, og kødet har den ønskede kernetemperatur, tager du bøffen op af gryden, ud af vakuumposen og den er nu klar til en hurtig omgang på panden.

Det anbefales at panden har en god temperatur, når bøffen steges.

Sådan tilbereder du en bøf som en mesterkok, ved brug af en Sous Vide stav. Den konstante lave temperatur gør, at bøffen holder sig mør, saftig og smagfuld. Dette sker ved, at smag og næringsstoffer bevares i vakuumposen. Se eventuelt i videoen herunder for illustrationer.

Forskellige udgaver af Sous Vide maskiner

Sous Vide maskiner kommer i flere forskellige former og udgaver. Valget af hvilket Sous Vide maskine man ønsker, afhænger ofte af, hvilket forbrug man ønsker staven til. Produktet kommer i følgende to hovedkategorier

  • Sous Vide stav
  • Sous vide vandovn

Sous Vide staven

Sous Vide staven er muligvis den mest brugervenlige af de to, hvis man ønsker et produkt til forbrug i sit private køkken, da den er mere håndgribelig og mobil. Sous Vide staven kommer i flere forskellige udgaver, og hvis man er typen, som har rigtig travlt kan man også få en Sous Vide stav med wifi forbindelse, hvilket gør, at man kan styre sin Sous Vide stav hjemme i køkkenet, mens man er på farten.

Hvis du ønsker en Sous Vide stav til mere professionelt brug, kan det være en fordel at købe en udgave, som har kraftigere specifikationer og som kan cirkulere mere vand. Dette er helt op til dig selv at vurdere, hvilken behov du har og hvad der skal til for, at få dem dækket.

Sous Vide vandovn

Sous Vides vandovn adskiller sig fra staven på den måde, at vandovnen selv kan holde på vandet, og en gryde vil derfor blive overflødig. Vandovnen har samme funktionelle kvalitet som staven, den holder nemlig også vandets temperatur på et bestemt niveau og i en bestemt tidsperiode, for at skabe den bedst mulige tilberedning.

Vandovnen kommer også i forskellige udgaver og alt afhængig af, hvilket forbrug du har, vil Sous Vide også have nogle forskellige produkter, som passer til dit behov.

Der findes både ovne, som er meget slidstærke og kan tåle at blive brugt og renset mange gange, hvilket for det meste vil være fordelagtigt, hvis man er inden for restaurationsbranchen og bruger vandovnen dagligt, og måske endda flere gange dagligt.

Så findes der selvfølgelig også mindre og billigere udgaver, som ikke er designet til at skulle bruges så ofte. disse er mere brugervenlige i hjemmet, hvor maskinen ikke bliver brugt lige så ofte og dermed ikke modtager lige så meget slid.

Hvorfor skulle man tilberede med Sous Vide?

Mange kan sikker finde på at spørge sig selv om, hvorfor de skulle lave mad Sous Vide, når det både er mere tidskrævende og samtidig også kræver både en ny maskine i køkkenet, og samtidig også en vakuumpakker med poser, som kan holde til Sous Vide.

Fordele ved Sous vide

Når man tilbereder mad efter denne metode, sikrer man som sagt, at kødets kernetemperatur vedligeholdes gennem tilberedningen. Samtidig sikrer man også, at kødet bliver dejlig mørt, saftigt og vedligeholder den gode smag gennem tilberedningen.

Derudover er brugen af Sous Vide staven også ganske simpel og ligetil. Staven kan nemlig holde fastholdes til gryden ved hjælp af den påmonterede klamme, som sidder på siden af staven. Dernæst er det eneste du behøver at gøre, indsætte den ønskede temperatur på vandet og i hvor lang tid, kødet skal tilberedes.

Hvis man derfor ikke ønsker en maskine, som fylder alt for meget i køkkenet, vil Sous Vide staven være et glimrende valg, da den ikke fylder meget og så har man altså muligheden for stadig at tilberede kød, som var man en vaskeægte mesterkok, uden at skulle finde plads til en helt ny maskine i sit køkken.

Ulempe ved Sous Vide

En ulempe ved denne tilberedningsform er dog at det kræver, at man har mulighed for at vakuumpakke sit kød, så det kan komme ned i en gryde eller vandovn. Hvis man ikke har det, bliver man nødt til, at anskaffe sig en vakuumpakker og tilhørende poser først.

Relaterede nyheder