Den Ultimative Guide Til Ismaskiner, Derfor Mangler Du En Ismaskine

Billede: pixabay.com

Ismaskiner er ekstremt brugbare, hvis man ønsker at fremstille en dessert, med et personligt touch til familien, vennerne eller andre, som måtte komme på besøg til en hyggelig middag. I denne artikel vil du få det komplette overblik over, hvad ismaskiner er, hvordan de fungerer, samt finde inspiration til, hvorfor du bør købe en ismaskine

Hvad er en ismaskine?

En ismaskine er det perfekte apparat til forbrugeren, som ønsker at fremstille en lækker hjemmelavet is, som den perfekte dessert til familiemiddage, hyggeaftener eller lignende.

Ismaskiner fungerer på den måde, at man på forhånd blander den ønskede blanding, som man ønsker at lave om til is. Det kunne være en blanding af fløde eller mælk, tilsat nogle forskellige smagsvarianter og eventuelt nogle chokoladestykker, alt efter, hvilken slags is man ønsker at lave.

Dernæst tænder man for ismaskinen, og tilsætter sin blanding i maskinens indbyggede skål, hvor maskinen så automatisk omrører isen i takt med, at isen fryses. Når isen så har opnået den ønskede konsistens, kan man tage isen ud af beholderen, og den er nu klar til, at blive serveret.

På den måde kan man altså nemt og enkelt lave, en lækker hjemmelavet is, tilsat sit helt eget personlige touch.

Skal jeg vælge en ismaskine med eller uden kompressor?

Der findes mange forskellige ismaskiner på markedet, som fungerer på forskellige måder. Den helt ideelle forskel på mange ismaskiner er, om ismaskinen er fremstillet med en selvstændig kompressor.

Hvad er en kompressor?

Der kan være rigtig mange fordele ved, at vælge en ismaskine, som har en indbygget kompressor, da dette tillader ismaskinen, at nedfryse den tilhørende skål, hvori isen bliver omrørt. Selve nedfrysningen sker i takt med, at blandingen omrøres.

Kompressoren er en selvstændig enhed i selve ismaskinen, som direkte går ind og nedfryser beholderen, så man efterfølgende slipper for manuelt, at skulle nedfryse isen.

Vælg en ismaskine med kompressor hvis:

Som sagt er der rigtig mange fordele forbundet med, at have en ismaskine med en selvstændig kompressor. Ikke nok med, at det tillader ismaskinen at fryse selv, så giver det også en meget større frihed, når man skal lave is.

Hvis man vælger en ismaskine med selvstændig kompressor, kan man nemlig lave is når man ønsker det, og isen kan være færdig på omkring en halv time, alt afhængig af, hvor meget is man skal lave, og kvaliteten af ismaskinen man besidder.

På den måde har man altså også mulighed for, at lave hjemmelavet is og nyde den inden for kort tid, selv hvis denne ide skulle opstå som en spontan ide, på en fredelig lørdag aften.

Processen fra man starter med, at lave isblandingen til, at man sidder og nyder en lækker hjemmelavet is, er altså betydeligt kortere, hvis man kan fryse isen samtidig med, at den omrøres i stedet for manuelt, at skulle fryse isen.

En ismaskine med kompressor er altså ideel, hvis man som forbruger godt vil have muligheden for, hurtigt at kunne lave en portion hjemmelavet is, og samtidig kunne lave is ofte, og når det passer en bedst.

Vælg en ismaskine uden kompressor hvis:

Det er dog ikke altid, at man har brug for en kompressor i sin ismaskine, og der kan være en del penge at spare, hvis man køber en ismaskine uden selvstændig kompressor, da man derfor sparer dette element væk.

Hvis man f.eks. er i fuld bevidsthed om, hvornår man skal bruge isen man har tænkt sig at lave, vil man kunne begynde processen i tide nok til, at isen kan nå at fryse manuelt.

Derfor vil en kompressor altså blive overflødig, hvis man kun skal bruge sin ismaskine, til planlagt forbrug. Det kunne være til arrangementer, som familiefødselsdage, familiemiddage, eller hvis man skulle få andre former for gæster over, og gerne vil imponere med en omgang lækker hjemmelavet is, til dessert.

En ismaskine uden kompressor henvender sig altså mest til forbrugeren, som ikke så ofte laver is i hjemmet, men stadig gerne vil have muligheden for, at kunne imponere sine gæster, med en omgang hjemmelavet is, med et personligt touch.

Derudover kan der som sagt, være væsentlige penge at spare, hvis man ikke ønsker en selvstændig kompressor i sin ismaskine. Hvis man samtidig ikke bruger ismaskinen til spontant forbrug, og derfor ikke specielt ofte, ville det være en dårlig ide, at smide for mange unødvendige penge efter en ismaskine, med en kompressor.

Det er dog helt op til forbrugeren selv at vurdere, om vedkommende ønsker eller har brug for en ismaskine, med eller uden kompressor.

Hvilke forskelle er der på ismaskiner?

Der er som sagt rigtig mange forskellige ismaskiner på markedet, som har mange forskellige kvaliteter og egenskaber. Det kan derfor være en smule uoverskueligt, at finde ud af, hvilken ismaskine som passer perfekt, til de behov og krav man har til en ismaskine.

Vi har allerede været inde på, at den måske væsentligste forskel på ismaskiner er, hvorvidt de er udstyret med en selvstændig kompressor, eller ikke er udstyret med en selvstændig kompressor.

Derfor vil vi give nogle eksempler på nogle andre væsentlige elementer, som kan vigtige i dit valg af, hvilken ismaskine du ønsker

Kapacitet

Når man skal købe en ismaskine, kunne en anden væsentlig faktor, som bør kigge på være, hvor stor kapacitet, ismaskinen har i beholderen. Der findes både ismaskiner, som kan producere 1,5 liter af gangen og så findes der ismaskiner, som kan producere væsentligt mere og mindre end det.

Igen er det helt op til forbrugeren selv at vurdere, hvor stor kapacitet ens ismaskine behøver, at kunne besidde.

Ønsker man f.eks. at have muligheden for, at kunne producere større mængder is, hvis man skulle få en halvstor forsamling på besøg, vil en ismaskine med en kapacitet på 0,7 liter, højst sandsynligt ikke være tilstrækkeligt.

Behøver man dog ikke en ismaskine, som er i stand til, at lave specielt store mængder is af gangen, kunne en ismaskine med en kapacitet på 0,7 eller 1 liter, måske sagtens være tilstrækkeligt.

Hold kold funktion

Det er lørdag aften, hele familien er samlet til middag i dit hjem, så du beslutter dig for, at være på den sikre side med desserten, og laver en god stor portion is. Det viser sig så, at du fik serveret isen for tidligt, så gæsterne spiser kun halvdelen af isen i første omgang, og den resterende anden halvdel af isen står stadig tilbage, og smelter langsomt i beholderen.

Dette problem kan også blive løst, hvis man vælger at købe en ismaskine, med en indbygget hold-kold funktion.

Denne funktion fungerer på den måde, at maskinen automatisk kan holde isen kold, selv hvis den først skal serveres om f.eks. 1 eller 2 timer. På den måde undgår man, at skulle spise alt isen på en gang, eller at smide den mængde is, som måtte være i overskud, ud af vinduet.

Design

Ud over alle de mange egenskaber, som man selvfølgelig bør kigge efter, når man beslutter sig for, at investere i en ismaskine, er der selvfølgelig også noget så simpelt og naturligt som design, som selvfølgelig også spiller en rolle, når man skal vælge sin ismaskine.

Langt de fleste ismaskiner på markedet, er fremstillet i et stilrent design, som gør, at ismaskinen helt naturligt passer ind, i det private køkken. Derudover er de fleste ismaskiner ikke større end, at man nemt og enkelt kan pakke dem væk når de ikke skal bruges, og frem igen når der bliver brug for dem.

Der findes dog også ismaskiner, som er mere velegnet til mere professionelt forbrug. Der vil blandt disse ismaskiner ofte være mere fokus på de funktionelle kvaliteter, frem for de smagsmæssige kvaliteter, hvilket vil betyde, at de nok ikke vil passe lige så godt ind i et privat køkken, som så mange andre ismaskiner måske vil.

Display

Man kan argumentere for, at et display på en ismaskine er en del af ismaskinens design, hvilket ikke ville være helt forkert.

Displayet på en ismaskine er det element, hvor man starter, stopper eventuelt indstiller den ønskede tilberedningstid.

Nogle ismaskiner er også fremstillet med timer funktion, som fortæller forbrugeren, hvor lang tid maskinen har været i gang, og dermed også, hvor lang tid der er tilbage, før den ønskede tilberedningstid er udløbet.

Dette display skal gerne være overskueligt og let tilgængeligt, så forbrugeren ikke skal bøvle for meget, med noget så simpelt og essentielt.

Alle disse elementer er altså med til at bestemme, hvilken ismaskine, som vil være det bedste valgt for den enkelte forbruger. Der kan selvfølgelig sagtens være andre faktorer, som spiller ind i valget af ismaskine, men disse er blot nogle forslag på nogle af dem.

Koster en ismaskine mange penge?

Vi har efterhånden fundet ud af, at der findes forholdsvist mange forskellige ismaskiner på markedet, som besidder forskellige egenskaber og kvaliteter, bl.a. nogle af disse, som er nævnt i det ovenstående.

Derfor kommer ismaskiner også i mange forskellige prisklasser, både nogle som koster forholdsvist mange penge, og så nogle, som er relativt billige. Ismaskiner behøver derfor ikke koste specielt mange penge, hvilket igen understreger, at man virkelig bør overveje sit køb.

Fælles fordele for ismaskiner

Forskellige ismaskiner i hver sin ende af prisskalaen, kan nemlig sagtens have nogle fælles fordele.

 • Selvvalgte råvarer
 • Hyggelig process
 • Ismaskinen kan spare dig penge

Selvvalgte råvarer

  F.eks. kan man, uanset prisen på ismaskinen, helt selv være herre over, hvilke ingredienser, man ønsker at tilsætte sin is, så man er 100% klar over, hvad isen består af.

  Er man derfor meget seriøs omkring, hvad man indtager, og i hvor store mængder, vil prisforskellen på de forskellige ismaskiner, ikke have nogen påvirkning på dette. Man kan derudover selvfølgelig også vælge, at bruge sine helt egne råvarer, hvis dette skulle være tilfældet.

  Hyggelig process

  Der er ingen der har sagt, at is skal laves alene. Hvis man skulle have børn, er langt de fleste ismaskiner børnevenlige, så de små let og sikkert kan inddrages i processen.

  Desuden er langt de fleste børn, fuldstændigt tossede med is. Derfor vil de med garanti være begejstret for, at kunne lave deres helt egen og personlige favorit is, hjemme i deres eget køkken.

  På den måde kan man altså både lave velsmagende is, og skabe en masse hyggelige stunder i familien, mens man laver den.

  Ismaskinen kan spare dig penge

  Alt efter, hvor stort et forbrug man har af is, kan en ismaskine være med til, at spare penge, for den enkelte forbruger.

  Dette vil selvfølgelig heller ikke være garanteret, hver gang man sætter sig for, at lave en omgang hjemmelavet is, men muligheden er der selvfølgelig i og med, at man selv bestemmer, hvilke råvarer man bruger til sin is.

  Hvis man så vælger, at købe dyre råvarer til, at lave sin is med, er chancen for, at man sparer penge på sin ismaskine selvfølgelig ikke ret stor. Men bruger man de rigtige råvarer, og handler dem til en fornuftig pris, kan man altså sagtens spare penge på, at lave sin egen is.

  Medmindre man vælger, at købe en ismaskine til flere tusind kroner for derefter næsten ikke, at få den brugt. På den måde, sparer man selvfølgelig ikke specielt mange penge, og det kan tværtimod blive nogle rigtig dyre portioner is.

  Fælles ulemper for ismaskiner

  • Ismaskiner fylder i køkkenet
  • Opvask og rengøring
  • Ismaskiner kan være dyre

  Ismaskinen fylder i køkkenet

  Dette er mest tilfældet ved de ismaskiner, som er i besiddelse af en selvstændig kompressor, og selvom det langt fra er alle ismaskiner, som fylder lige meget i køkkenet, har ismaskiner altså en tendens til, at stå lidt klodset i køkkenet.

  Det er vidst de færreste, som ønsker at ismaskinen skal stå fremme i køkkenet hele tiden, og vil derfor gerne have et sted, at kunne pakke den væk til, når den ikke er i brug. Men her vil ismaskiner altså også generelt tage et stykke plads i f.eks. køkken skuffer eller skabe.

  Det er dog vigtigt at understrege, at det som sagt langt fra er alle ismaskiner, som fylder lige meget i køkkenet, og man kan altså også sagtens få modeller, som ikke fylder nær så meget i køkkenet.

  Opvask og rengøring

  Ligesom langt de fleste andre maskiner, gryder, pander osv. i et køkken, skal en ismaskine og dens elementer også gøres ren.

  Hvis ikke det er selve maskinen, som er blevet beskidt under produktionen af is, har ismaskinen jo også en beholder og et røre element, som skal gøres ren efter man har lavet is.

  I langt de fleste tilfælde, vil elementerne fra ismaskinen kunne holde til opvask i en opvaskemaskine. Dog vil dette ikke altid være tilfældet, og man vil altså være nødsaget til, at skulle vaske dem op uden vaskemaskine, hvilket selvfølgelig er lidt mere besværligt.

  Ismaskiner kan være dyre

  Vi nævnte før, hvordan ismaskiner kan være en besparelse, men hvis man vender den om, kan ismaskiner altså også være en omkostning, hvis man søger at bruge ismaskinen, som erstatning for is man køber i butikker.

  For det første skal der ret meget forbrug til, at spare en dyr ismaskine væk. Der skal altså rigtig mange portioner is igennem maskinen, før man har sparet de penge, som maskinen har kostet.

  Dernæst, hvis man vælger at bruge dyre råvarer i fremstillingen af is, er det altså også langt fra sikkert, at man sparer penge her, i stedet for, at købe isen i butikkerne.

  Dog er vi godt klar over, at der i langt de fleste tilfælde, vil ligge andre motiver bag købet af en ismaskine, end bare lige besparelse. Det kunne f.eks. være ønsket om, at lave sin egen personlige is, samt eksperimentere med dette til brug og hyggen bag, at producere sin egen is med f.eks. familien.

  For at opsummere

  Ismaskiner er altså en rigtig god mulighed for, at kunne producere sin helt egen is, som substitution for, at købe is i butikkerne. Ismaskiner er samtidig også let anvendelige, og kan benyttes af hele familien.

  Ismaskiner er også en nem og enkel måde, at producere hjemmelavet is på. Man skal bare lave en isblanding, hælde starte maskinen, og holde blandingen ned i maskinen.

  Derudover kommer ismaskiner i mange forskellige udgaver, med mange forskellige kvaliteter og egenskaber, men selvfølgelig også i forskellige prisklasser.

  Derfor er det yderst vigtig, at man overvejer godt og grundigt, hvilke krav og behov man har, så man med fordel kan spare penge på, at købe den ismaskine, som passer til disse. På den måde slipper man for, at købe en ismaskine, som er alt for dyr i forhold til, hvad den egentlig skal bruge til, og hvor ofte den skal bruges.

  Nogle af de listede elementer i artiklen er eksempler på, hvilke forskellige elementer, som man eventuelt kunne holde øje med, når man skal købe en ismaskine.

  hvis man ønsker, at en ismaskine besidder alle disse elementer, skal man selvfølgelig være sikker på, at den ismaskine man køber, er i besiddelse af alle elementerne. Er man derimod ikke interesseret i et eller flere af disse elementer, kan med fordel spare dem væk, og købe en billigere ismaskine.

  Tak for støtten

  Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik som fx et smart action kamera eller et gaming keyboard på avXpertens omfattende webshop.


  Relaterede nyheder