Den Komplette Guide Til Den Perfekte Stempelkande-kaffe. Bliv Ekspert På Stempelkaffe
Billede: Pixabay.comStempelkander er blevet utroligt populære, og stempelkaffe er også en meget ægte, frisk og delikat måde, at brygge kaffe på. Vi har derfor sat os for, at give dig et komplet og overskueligt overblik over stempelkande-kaffe, så du kan blive ekspert på stempelkaffe, og forhåbentligt lave en perfekt stempelkaffe.
Hvad er stempelkaffe?
Stempelkaffe er en anderledes måde, hvorpå man brygger kaffe. I stedet for, at bruge en kaffemaskine, hvor man hælder kaffepulver ned i filteret og tilsætter vand i tanken, bruger man her hverken papirfilter eller maskine.
Når man laver stempelkaffe, hælder man kaffepulveret, helst en lidt grovere form for kaffepulver, direkte ned i en stempelkande. Herefter tilsætter man det varme vand, også direkte ned i kanden, og derefter sætter man låget på kanden.
Når man så har ladet stempelkanden stå i ca 2-4 minutter, så den får lov til, at trække, trykker man stemplet på låget ned, så filteret ryger ned igennem kanden, og filtrer kaffen fra kaffepulveret.
Du har nu en hel frisk kande stempelkaffe, og er klar til at servere den for din familie, dig selv eller din gæster. Når kanden så er tom, skal kanden dog lige gøres ren for kafferester, og hvis der er rester i filteret, kan filteret adskilles og rengøres. de fleste stempelkander tilgodeser brug af opvaskemaskine.
Er stempelkaffe bedre en filterkaffe?
Der er forskellige faktorer ved stempelkaffe, som både kan tale for og imod brug af stempelkaffe, i forhold til ganske almindelig filterkaffe. Hvis du derfor er i tvivl om, hvilken form for kaffe du vil brygge, giver vi dig her nogle fordele og ulemper ved brug af stempelkaffe, brygget på stempelkander i forhold til filterkaffe, brygget på en kaffemaskine.
Fordele:
- Mere smag og fylde
- Mere styr på processen
- Hyggeligere at tilberede og nyde
Ulemper:
- Tager længere tid
- Mere besvær ved rengøring
- Har væsentligt flere led i byggeprocessen
Forberedning
Filterkaffe vil for mange fremstå, som den nemmeste og hurtigste måde, at brygge kaffe på, og det kan der altså også være noget om. Specielt om morgenen har de færreste lyst til, at skulle bruge alt for lang tid på, at stå i køkkenet og tilberede en kande kaffe, når man ganske enkelt bare, kan få en kaffemaskine til, at gøre det beskidte arbejde.
Når man skal tilberede en kande stempelkaffe, vil det nemlig først og fremmest kræve, at man afvejer og maler bønnerne, inden man kan gå i gang med, rent faktisk at lave kaffen. Det er dog muligt at springe disse to trin over, da man ikke behøver, at maler bønnerne, men sagtens kan købe dem færdigmalet, i pulverform.
Man skal dog stadig koge vandet ved siden af, og have god tålmodighed med, at lade kaffen stå et par minutter for, at vandet kan nå at trække sammen med kaffen, før man filtrer det. På den måde kræver stempelkaffe altså en del mere tålmodighed, end filterkaffe gør.
Hvis man derfor ikke har alt for meget til om morgenen, kan stempelkaffe godt gå hen, og blive en lidt for lang process.
Filterkaffe derimod ville måske være en bedre løsning til personen, som ikke har ret meget tid at gøre med om morgenen, og derfor ikke har tid til, at tilberede en kande stempelkaffe.
Filterkaffe kræver nemlig kun, at man hælder kaffe i filteret, vand i tanken og dernæst trykker på start knappen for, at sætte magien i gang. Derefter passer kaffemaskinen mere eller mindre sig selv, og der er mere tid til, at man kan nå de andre ting man skal have på plads, inden man skal ud af døren.
Smag
En af de helt klare fordele ved stempelkaffe er, at man er med i processen, hele vejen igennem brygningen, af stempelkaffe, hvor man derimod med filterkaffe, ikke rigtig har den samme kontrol over brygningen, da det her bare er maskinen, som gør arbejdet
Der kan derfor være en væsentlig forskel i smagen, når man laver stempelkaffe, for når man laver en kande stempelkaffe, vil man samtidig opleve, at vandet kommer meget bedre i kontakt med kaffepulveret, og på den måde kan man altså trække meget mere smag, ud af kaffen.
samtidig kan man også selv bestemme, hvor længe man vil have kaffen til, at stå og trække, alt afhængig af, hvordan man ønsker sin kaffe skal smage.
Når man brygger filterkaffe, vil man derimod opleve, at man ikke har den samme kontrol over, hvordan kaffen skal smage udover, hvor stærk den skal være, altså hvor meget kaffe man hælder i filteret, i forhold til vand.
Ved filterkaffe vil vandet primært løbe ned igennem midten af filteret, og dernæst ud i kanden. Kaffen kan derfor føles tyndere og uden den samme fylde, som man ville have fået, hvis man havde benyttet en stempelkande.
Rengøring
Når kaffen så er drukket, og der ikke er mere kaffe tilbage i stempelkanden, skal vi nu til, at gøre vores stempelkande ren igen.
Ved normal filterkaffe, ville vi jo bare smide det brugte filter ud, skylle den brugte kande og så er den klar til, at blive brugt igen. Når en stempelkande er tom, vil alle resterne af kaffen ligge i bunden af kanden, og nogle af kafferester kan endda finde på, at sætte sig i filteret.
Man skal derfor først til, at skylle kanden ren for kafferester, som altid vil sætte sig i bunden af kanden, hvorefter man skal skille filteret ad og gøre delene rene for, at være sikker på, at der ikke sidder gamle kafferester i filteret.
Langt de fleste dele til filteret kan dog uden problemer, komme i en opvaskemaskine.
Hyggen omkring stempelkaffe
Mange kaffedrikkere mener, at stempelkaffe er en meget hyggeligere måde, at brygge og drikke sin kaffe på, da man er med gennem hele processen, så man får en langt større følelse af, rent faktisk selv at have brygget kaffen, end man havde fået ved, at benytte sig af filterkaffe.
Dette kræver selvfølgelig også, at man har tiden til, at kunne brygge en kande stempelkaffe fra bunden, samt gøre den ren igen. Hvis man ikke har det, vil det fjerne lidt det hyggelige segment i hele processen.
Følelsen af hygge forbundet med kaffe, kan meget vel komme fra cafeer og restauranter, hvor rigtig mange er gået over til, at bruge stempelkaffe, hvilket netop kunne være på grund af, at det er væsentligt mere hyggeligt, men selvfølgelig også på grund af smagen af stempelkaffe.
Hvordan tilberedes stempelkaffe?
Hvis man ønsker, at brygge en hel kande stempelkaffe fra bunden, skal man først og fremmest have fat i nogle kaffebønner, og have dem kværnet.
Kaffebønner til stempelkaffe skal gerne kværnes lidt groveren end kaffebønner til brug af filterkaffe. Hvis bønnerne til stempelkaffe bliver kværnet for fint, kan kaffen have en tendens til, at blive for bitter.
Derefter skal der koges vand til kaffen. Vandet koges ved siden af, da vi jo ikke har med en kaffemaskine at gøre. Når vandet så er kogt tilstrækkeligt, hældes det direkte ned i kanden, oven i kaffepulveret.
Når vandet så er i kanden, røres kaffepulveret og vandet gerne rundt i kanden, hvorefter man bør lade kanden stå i ca. 4 minutter for, at vandet kan nå at trække smag ud af kaffen.
Efter de ca. 4 minutter, stempler du kaffen for, at fjerne alle resterne af kaffen fra den nu rene stempelkaffe. Kafferesterne ligger nu i bunden af stempelkanden.
Det eneste du mangler at gøre nu er, at skænke den friskbryggede stempelkaffe og nyde den.
Hvilken stempelkande skal jeg købe?
Det er langt fra alle stempelkander, som har de samme kvaliteter og egenskaber. Derfor bør du tænke en ekstra gang over, hvilken stempelkande du ønsker, inden du går ud og investerer i en. Herunder er nogle eksempler på, hvilke stempelkander, som kunne være fordelagtige.
Bodum Chambord stempelkander
Nogle af de mest ikoniske og populære stempelkander, er fra Bodums Chambord kollektion. Disse stempelkander er perfekte til det hyggelige kaffebord i hjemmet, og kommer både i udgaver af aluminium, kobber og guld.
Ulempen ved denne kollektion af kaffekander er, at de er fremstillet af glas, så de holder ikke så godt på varmen i kaffen, som stempelkander med termoeffekt ville gøre.
Dette gør, at de ikke ligefrem er de mest velegnede stempelkander til, at tage med på farten, da kaffen hurtigt ville miste varmen, og man vil altså stå tilbage med kold kaffe.
Bodum Columbia Stempelkande
Er man derimod på udkig efter en stempelkande, som er væsentlig bedre til, at holde på varmen og derfor kan tages med på farten, kunne man overveje, at købe en Bodum Columbia stempelkande i stedet.
Denne Stempelkande er fremstillet med termoeffekt, hvilket gør den i stand til, at holde på varmen selv, hvis man ønsker at have kanden med på farten.
Selve måden man brygger kaffen på er den samme, så man slipper for, at bøvle med en ny brygform.
Espro Travel press
Denne model er ligesom den forrige ideel til, at tage med på farten, da den både har indbygget termoeffekt, men samtidig også er håndgribelig og mobil. Denne model kan indeholde 350 ml, hvilket måske mere gør det til et termokrus, end en termokande.
Dog er denne model stadig udstyret med filter, så den på samme tid kan brygge stempelkande, selvom man er på farten.
Det helt essentielle med denne model er, at den kan holde på varmen i kaffen, uanset hvor man vælger, at tage den med hen. Derudover er den også nem og håndgribelig, så den kan benyttes stort set uanset, hvor man befinder sig.
Når du så skal vælge, hvilket stempelkande du kunne tænke dig at købe, er det altså vigtig at du gør op med dig selv, hvilket behov og forventninger, som stempelkande skal kunne opfylde, inden du køber hvilken som helst stempelkande.
Der kan her også være penge at spare, hvis du undlader at købe en stempelkande, som besidder en masse kvaliteter og funktioner, som du måske ikke har brug for alligevel.
Hvis du nu f.eks. ikke har brug for en stempelkande med termoeffekt, men sagtens kan nøjes med en kande, som står godt på stuebordet og i køkkenet, vil du sagtens kunne nøjes med f.eks. en Bodum Chambord stempelkande.
Skal man købe en tilhørende kaffekværn?
Mange forbinder stempelkaffe med, at man selv skal male kaffebønnerne inden brug, og derfor have sin egen kaffekværn. Dette er ikke nødvendigvis rigtigt, og kan altså variere alt efter, hvilke behov og forventninger du har.
Dette afhænger bl.a. om, hvorvidt du er villig til, at bruge tid på at male bønnerne inden brug, og samtidig også om du er villig til, at smide penge efter en kaffekværn, når man sagtens kan købe færdigmalet kaffepulver
Hvis man godt kunne tænke sig, at investere i en kaffemaskine, kan der være visse fordele herved.
Beholder smag og aromaer
Har du nogensinde specifikt duftet forskellen mellem friskmalet kaffe og formalet kaffe? Forskellen mellem disse to er enorm.
Når man maler sin kaffe selv, bevarer man nemlig en masse af kaffens aromaer, og man får på den måde lang mere smag, ud af sin kaffe. Derudover kan man selv tilpasse sin kaffe til det forbrug, man ønsker det til.
Ønsker man på et tidspunkt, at kværne kaffe til stempelkaffe, kan man kværne kaffebønnerne en smule grovere, hvilket er anbefalet ved brug af stempelkaffe.
Ønsker man på et andet tidspunkt, at kværne kaffebønnerne til filterkaffe, kan man altså vælge, at kværne kaffebønnerne en smule finere, så det ligger bedre i filteret, og der på den måde kan trækkes mere smag ud, af kaffepulveret via. filteret.
Præcision i kaffen
Hvis man så har besluttet sig for, at købe en kaffekværn så man selv kan kværne sine bønner, er der altså også en væsentlig forskel på, hvilken kaffekværn man vælger at købe.
Mange af de billigere kaffekværne har nemlig en ærgerlig tendens til, at male kaffen upræcist, og man får derfor ikke en ensformig kaffe, fra gang til gang.
Derfor vil det altså være en stor fordel, at smide lidt ekstra penge efter en kaffekværn, hvis man alligevel har besluttet sig for, at købe en kaffekværn.
På den måde får man altså få et mere præcist resultat, når man kværner sin kaffe, og på den måde en mere konsistent oplevelse af, at brygge kaffe helt fra bunden.
Vælg derfor at købe en kaffekværn hvis:
Ønsker du, at brygge din kaffe helt fra bunden, så den bliver så naturlig og smagfuld som muligt, vil det helt klart være en fordel for dig, at investere i en kaffekværn.
Hvis du samtidig finder det meget fordelagtigt, at have muligheden for at veksle mellem filter og stempelkaffe, afhængig af dit forbrug, vil en kaffekværn igen være meget fordelagtig, da du vil få muligheden for, at veksle mellem fint og groft kværnet kaffe.
Vælg derfor ikke at købe en kaffekværn hvis:
Først og fremmest skal du selvfølgelig ikke købe en kaffekværn, hvis du ikke er interesseret i, at fremstille din kaffe helt fra bunden, men sagtens kan nøjes med, at købe færdigmalet kaffe.
Dernæst ville det ikke være fordelagtigt, at købe en kaffekværn, hvis du ikke føler, at du har tiden til rådighed som det kræver, at skulle til at male bønnerne, inden selve brygningen af kaffe kan begynde. Det ville nemlig kunne gøres hurtigere ved, bare at købe færdig kværnet kaffe.
Hvis man har sin egen kaffekværn, vil man altså føle, at man er langt mere fleksibel når det kommer til, at skulle vælge, hvilken metode man vælger at brygge efter, samt hvilket resultat man ønsker at få. En kaffekværn kan dog også blive overflødig, hvis man ikke har netop de ønsker og behov, som en kaffekværn ville være i stand til, at kunne dække.
Så for at opsummere.
Stempelkaffe er altså på mange måder, en rigtig lækker og hyggelig måde, at brygge kaffe på, og kan både bruges til forbrug i hjemmet, men kan også tages med på farten, hvis man er i besiddelse af en stempelkande med termoeffekt.
Stempelkaffe er dog også en mere tidskrævende måde, at brygge kaffe på, hvis man f.eks. sammenligner det med filterkaffe, da det kræver en smule ekstra tålmodighed, gennem selve processen.
Ønsker man samtidig, at tilberede sin stempelkande-kaffe helt fra bunden, skal man altså have anskaffet sig en kaffekværn, så man kan male kaffebønnerne på egen hånd.
Her skal man også være varsom med, hvilken kaffekværn man vælger at købe, da nogle af de lidt billigere kaffekværne kan have en ærgerlig tendens til ikke, at male kaffebønnerne ret præcist, og man får derfor større variation i sin kaffe, fra gang til gang.
Hvis man derimod investerer en smule mere i en kaffekværn, har man både mulighed for, at male præcist kaffepulver til brug af stempelkaffe, men samtidig også til filterkaffe.
Tak for støtten
Vi siger tak til avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find utallige elektronikvarer på deres store webshop, som fx et fedt bluetooth headset eller måske en ny dab+ radio.