Alt du skal vide om Sous Vide i 2019 - Sådan finder du rundt.

Billede: Terje Sollie
Alt du skal vide om Sous Vide i 2019 - Sådan finder du rundt.

Sous Vide er en tilberedningsform, som mange steder vinder mere og mere frem, som en rigtig lækker og smagsrig måde, at tilberede sine råvarer på. I denne artikel vil vi give dig et let og overskueligt overblik, over alt du behøver at vide, om Sous vide i 2019.

Hvad er Sous Vide?

Sous Vide er fransk og betyder “under Vakuum”. Dette fremkommer af tilberedningsformen, hvor man, hvis man f.eks. ønsker at tilberede en bøf ved hjælp af Sous Vide, vakuumpakker bøffen for derefter, at lægger pakken ned i en gryde.

Når pakken er nede i gryden, kan man bruge en såkaldt Sous Vide stav til, at justere temperaturen i vandet, og på den måde sikre, at vandet holder den ønskede temperatur gennem hele tilberedningen.

Dette sikrer på samme måde også, at bøffen får den ønskede kernetemperatur, bliver dejlig mør, og vakuumpakningen holder alle næringsstoffer og smagen inde i bøffen, gennem hele tilberedningen.

Med en Sous Vide stav eller maskine, er du selv herre over, hvor længe du ønsker, at bøffen skal tilberedes i gryden, samt hvilken temperatur der skal være i gryden, gennem hele tilberedning perioden.

Når din bøf så har er blevet tilberedt i gryden længe nok, tages den op af gryden, ud af indpakningen, og man kan nu tilføje bøffen en sprød og saftig kant ved, at stege den en hurtig gang på panden.

Man har nu en saftig, mør og utrolig lækker bøf, som er klar til, at serveres for gæsterne eller familien.

Sous Vide er på den måde perfekt til, at tilberede råvarer som f.eks. kød eller fisk, men kan også sagtens benyttes til, at tilberede grøntsager. Sous vide er derudover også ekstremt velegnet til langtidstilberedning af specielt kød.

Hvilke Sous Vide produkter findes der?

Hvis man ønsker at prøve kræfter med denne tilberedningsform, kan man med fordel investere i en Sous Vide maskine.

Der findes flere forskellige Sous Vide maskiner, til mange forskellige forbrugsbehov. Så alt afhængig af, om man ønsker et Sous Vide produkt, som bare er til almindeligt hjemmebrug i sit private køkken, eller ønsker at tilberede de helt store portioner, kan man altså vælge mellem forskellige produkter, med forskellige egenskaber.

Sous Vide staven

Sous Vide staven kommer i mange forskellige modeller, designs og med flere forskellige egenskaber. Sous Vide staven er fungerer på den måde, at den tilkobles gryden på kanten, med stål enheden nede i vandet.

Derefter indstiller man Sous Vide staven til, at opvarme vandet i gryden til den temperatur, som man ønsker at tilberede sine råvarer ved, og indtaster samtidig også, hvor længe råvarerne skal tilberedes.

Sous Vide staven roterer vandet i gryden, så der konstant bliver holdt den ønskede temperatur, og langt de fleste Sous Vide stave varierer sjældent, med mere end 1 grad, hvilket altså er meget præcist.

Sous Vide staven er utrolig brugervenlig, de fleste Sous Vide stave, kommer i unikke designs, som passer perfekt ind med de andre elementer, i det private køkken. Derudover kan Sous Vide staven let pakkes væk, og tages frem igen, når der er brug for den, da den fylder utrolig lidt.

Sous Vide vandovnen

En anden Sous Vide maskine, er Sous Vide vandovnen, som fylder en smule mere i det private køkken, men samtidig også er utrolig effektiv og brugbar.

Sous Vide ovnen er nemlig designet, så den både fungerer som gryde og Sous Vide stav. Med indbygget beholder, kan man nemt lægge sit kød ned i vandovnen, indtaste den ønskede temperatur og tilberedningstid, og lade vandovnen gøre resten.

Sous Vide vandovne kommer i flere forskellige størrelse, med forskellig kapacitet. De større og mere fyldige vandovne, vil i de fleste tilfælde være til mere professionelt brug, da en mindre vandovn sagtens kan tilberede nok mad til, at mætte en hel familie.

Vandovnen behøver derfor nødvendigvis ikke, at fylde det halve af dit køkken. Man kan nemlig sagtens få Sous Vide vandovne, som ikke er så frygteligt store, som kan tilberede mad nok til hele familien, og som let kan pakkes frem, og væk igen når der ikke er brug for den.

Hvad skal jeg vælge?

Når alt kommer til alt, er det ikke fordi der er en verden til forskel på, om du vælger at købe en Sous Vide stav, eller en Sous Vide vandovn. Begge disse to Sous Vide maskiner har den samme effekt på dine råvarer, og tilberednings måden er i princippet den samme.

De eneste forskelle, som der reelt set er på disse to maskiner er, at vandovnen i langt de fleste tilfælde vil være større og noget mere klodset.

Dog får man både en beholder og en Sous Vide stav, hvis man vælger en Vandovn.

Vælg Sous Vide staven hvis:

Ønsker du et håndgribeligt og mobilt Sous Vide apparat, vil Sous Vide staven være det rigtige valg for dig.

I modsætning til vandovnen, er Sous Vide staven noget lettere, at pakke frem og væk igen, hvorimod vandovnen som sagt er lidt mere firkantet og klodset.

Vær samtidig ikke bange for, at du ikke kan tilberede råvarer nok med en Sous Vide stav. Der findes nemlig mange forskellige udgaver af Sous Vide staven, fra design ikoniske produkter, til mere effektive produkter, som kan cirkulere de helt store mængder vand, og dermed tilberede mad til rigtig mange mennesker, på en gang.

Vælg Sous Vide vandovnen hvis:

Synes du derimod, at det ville være rart at have et produkt, hvor både Sous vide stav og gryde er sammensat i et, så du ikke behøver holde disse to adskilt, vil vandovnen være det rigtige valg for dig.

Med en vandovn behøver du nemlig ikke tænke på, både at skulle have en gryde og Sous Vide stav i brug, på samme tid. Disse to elementer er nemlig i en vandovn, samlet i et.

Vandovnen kan også være mere brugervenlig på den måde, at der i rigtig mange vandovne, er et indbygget stativ, hvor du kan stille dine vakuumposer så de står fast, mens cirkulationen kører i vandovnen.

Der er her plads til flere vakuumposer af gangen, og det går på den måde ikke ud over kapaciteten i vandovnen.

Hvad bør jeg lede efter i et Sous Vide produkt?

Som før nævnt er der mange forskellige Sous Vide produkter, som alle har forskellige kvaliteter og egenskaber. Derfor er det vigtigt at gøre op med sig selv, hvad man egentlig er på udkig efter, når man skal investere i et Sous Vide produkt. Nogle af de egenskaber og kvaliteter, som kunne spille en rolle forbrugeren, ved køb af en Sous Vide maskine, har vi givet et bud på nedenfor.

Kapacitet og Watt

Alt efter, hvor mange man ønsker at tilberede til, og i hvilke sammenhæng, kan kapaciteten og kræfterne af Sous Vide maskinen, betyde en del.

Der er her tale om, hvor meget vand en eventuelt vandovn har plads til, eller hvor meget vand en Sous Vide stav har kræfter til, at cirkulere i en gryde. Det ville være noget så træls, at købe en Sous Vide stav for senere at finde ud af, at den rent faktisk ikke har nok watt til, at cirkulere vand nok til, at man kan tilberede den ønskede mængde råvarer.

Det ville på den anden side også være træls, at købe en Sous Vide stav til mange penge, for senere at finde ud af, at man kunne have fået en væsentligt billigere Sous Vide maskine, som sagtens kunne have dækket den kapacitet, man egentlig havde brug for.

Design

Design betyder rigtig meget, for rigtig mange specielt, hvis det handler om noget, som skal indgå som en del af ens private hjem. Derfor er der også mange, som vil se design, som en vigtig faktor når de skal vælge en Sous Vide maskine.

Hvis man f.eks. vælger en Sous Vide stav, kunne man holde øje med, om staven er håndgribelig eller mobil. Derudover kan man overveje, hvilken form for display, man ønsker på sin Sous Vide maskine.

Hvis man derimod vælger en Sous Vide vandovn, kan man med fordel være opmærksom på, om vandovnen fylder for meget eller om den bliver for stor, klodset eller på anden måde upraktisk.

Langt de fleste Sous Vide maskiner er produceret i et tidløst design, hvilket gør, at de vil passe ind i langt de fleste hjem.

Afvigning og robusthed

En anden ting, som måske også er værd at holde øje med er, hvor meget produktet kan afvige med, og hvor robust produktet er.

De fleste Sous Vide produktet afviger næsten ikke i temperatur, og alt afhængig af kvaliteten på maskinen, er det ofte et sted mellem 0,1 og 1 grad, maskinerne afviger med, i løbet af tilberedningen.

Jeg er endnu ikke stødt på et produkt, som afviger med mere end 1 grad samlet set, under hele tilberedning perioden.

Når det så kommer til robusthed, vil alle jo selvfølgelig gerne have et produkt, som holder i så lang tid så muligt, så de ikke skal til, at investere i et nyt produkt, hver gang det gamle går i stykker eller bliver slidt.

Langt de fleste Sous Vide Produkter, både vandovne og Sous Vide stænger, er udviklet i rustfrit stål. Dette tillader dem, at være utroligt holdbare, så de kan holde til, at blive brugt ofte.

Nogle Sous Vide produkter er udviklet til mere professionelt brug end andre. Disse produkter vil i langt de fleste af tilfældene, også være designet til, at være mere holdbare og robuste, i forhold til de almindelige produkter, som er mere rette mod forbrug i hjemmet.

Hvad kræver det, at lave Sous Vide?

Det er som sådan ikke fordi, at det kræver specielt meget, før man er klar til, at lave Sous Vide, men der er dog lige nogle få ting, som skal være på plads inden man er helt klar til, at forberede med med Sous Vide metoden.

Først og fremmest skal man, hvilket formentlig giver sig selv, have fat i en Sous Vide maskine. Om det er en vandovn eller en Sous Vide stav, er helt op til forbrugeren selv.

Vakuumpakker

Derudover skal man også lige huske på, at Sous Vide jo betyder “under vakuum”. Derfor kræver denne tilberedningsform, at man har muligheden for, at vakuumpakke sine bøffer, fisk, kylling eller hvad man nu ønsker, at tilberede.

Hvis man ikke allerede har en vakuumpakker, kan man derfor blive nødt til, at skulle anskaffe sig sådan en først. En vakuumpakker behøver ikke nødvendigvis, at være forfærdeligt dyr, så her kan man altså også slippe relativt billigt.

Noget andet er så når det kommer til, at skulle have en vakuumpakker i hjemmet. En vakuumpakker fylder noget mere, end en Sous Vide stav, og ca det samme som en mindre vandovn.

Derudover kræver det selvfølgelig også, at man har vakuumposer, til sin vakuumpakker. Her kan man heldigvis slippe forholdsvist billigt igen, da vakuumposer slet ikke er så omkostningstungt.

Er Sous Vide meget tidskrævende?

Sous Vide er en tilberedningsmetode, som på rigtig mange måder tilgodeser mulighederne for langtidstilberedning af råvarer. Derfor er det også ganske normalt at tænke, at Sous Vide kræver rigtig meget tid i køkkenet.

Men sandheden er dog, at selvom Sous Vide er klart bedst egnet til langtidstilberedning, kræver det slet ikke så lang tid i køkkenet, som man måske skulle tro. Bare fordi det er langtidstilberedning, kræver det nemlig ikke, at man står i køkkenet under hele processen.

Flere Sous Vide maskiner er nemlig udstyret med en timerfunktion, som tillader produktet selv at stoppe efter den ønskede periode, eller alarmere dig om, at tiden er gået.

Nogle Sous Vide maskiner er også så højteknologiske, at du kan benytte og styre dem, selvom du er på farten, og slet ikke er i huset.

Nogle Sous Vide stave er nemlig udstyret med wifi, så man via en tilhørende app, kan kontrollere temperatur og tidsindstillinger på sin Sous Vide stav via denne app, så man ikke er forpligtet til, at være i huset under tilberedningen.

Du kan altså nemt tilberede delikate råvarer, fra hvor som helst, når som helst. Inde på denne app, finder du også et utal af forskellige Sous Vide opskrifter, som både kan benyttes direkte, eller give dig god inspiration til din egen madlavning.

Hvad koster Sous Vide maskiner?

Som før nævnt, så kommer Sous Vide maskiner i mange forskellige modeller, størrelser og egenskaber. Dette vil altså også sige, at prisklassen på de forskellige produkter, kan variere en del.

Man kan sagtens få en tilstrækkelig Sous Vide maskine, til lige under 500 kroner, som sagtens kan tilberede mad nok til, at mætte hele familien samtidig med, at den stadig er brugervenlig og smart.

En Andrew James Sous Vide vandovn er et godt eksempel på en vandovn, som med 6 liters kapacitet og et stilrent design, sagtens kan tilberede tilstrækkeligt mad og på samme tid, passer perfekt ind i et privat køkken.

Hvis penge derimod ikke er noget problem, og har brug for en højkvalitets maskine, som både har massere af kræfter, men også kan tilberede præcist, har OBH Nordica udviklet en Sous Vide vandovn, som er ideel til disse forbrugeren, med disse behov.

Denne maskine har en effektivitet på hele 200 watt, varierer kun med 0,1 grad under tilberedningen, og rummer op til 9 liter. På trods af alt dette, vejer vandovnen kun ca. 5,5 kilo, hvilket ikke er ret meget, for en vandovn med så mange kvaliteter.

Denne Sous Vide maskine er altså ideel til større forbrug end, hvad dagligdagen byder på. Derudover har denne Sous Vide maskine et lækkert display, så udover dens meget effektive ydeevne, kommer den altså også i et lækkert design, så den sagtens ville kunne passe ind, i et privat køkken, såvel som en restaurant eller lignende.

Hvor kan jeg købe Sous Vide stave og -maskiner?

Sous Vide maskiner er let tilgængelige, og man kan både købe dem direkte hos producenten, eller købe dem ved en mellemhandler.

Hvis man vælger, at købe Sous Vide produkter hos en mellemhandler, findes de heldigvis hos mange større kæder, og kan derfor findes næsten overalt, både i butikker og på nettet.

F.eks. har en kæder som Imerco, elgiganten og Skousen, store udvalg af forskellige Sous vide stave, vandovne, men mange forhandlere tilbyder også Vakuumpakker og poser de steder, hvor man kan købe Sous Vide maskiner.

Så ønsker man at prøve kræfter med Sous Vide, er der altså rigtig mange veje og muligheder, som man kan tage op til overvejelse.

Derfor kan det selvfølgelig også være svært, at finde rundt i de mange forskellige muligheder der er på markedet, hvilket vi selvfølgelig håber, at denne artikel har hjulpet lidt med, at give et bedre overblik over så du nemt og hurtigt kan komme i gang med, at eksperimentere med Sous Vide, som en vaskeægte mesterkok i dit eget køkken.

Relaterede nyheder